..wELcOMe..

assalamualaikum wbt..
salam sejahtera..

selamat datang !
have a happy blogwalking here..:)
keep in touch..stay tuned..^^,

*so sorry if i wrote in sms-ing ways..:)



Wednesday, August 15, 2012

penuhkan saf, rapatkan saf, luruskan saf !

assalamualaikum

alhamdulillah
malam ni suda masuk 26 hari kita menyambut Ramadan

apa perasan anda?
gembira kah? sedih kah? excited kah?

suda 5 hari kita tempuh fasa ke-3 Ramadan
cam mana ibadat nya? smooth tak?
aku punya..tak berapa nak smooth sangat..liat benar nak menambahkan pahala :'( sedih rasa jiwa ni..hati pun terasa kosong saja..
moga anda anda semua tak seperti aku ya ! :)

orang kata kan..ibadat 10 terakhir Ramadan ni kena giat..banyakkan ibadat, beriktikaf, berdoa, bertasbih dan memohon keampunan..
sebab apa ea?
sebab..10 terakhir Ramadan ni terkandung satu malam yang menyamai seribu bulan..LAILATUL QADAR namanya..

AL QADR : 1-5
hadis ! :)
Firman Allah dalam al-Quran ada sebut pasal lailatul qadar*siap ada satu surah khas pasal lailatul qadar ni bahkan Nabi juga bersabda pasal lailatul qadar
jadi marilah kita sama-sama merebut mencari malam penuh barakah ni
*aku pun sedang berusaha
usaha la bagaikan ini adalah Ramadan terakhir kita

doa ;)
amalkan doa ni kalau terbangun dan dapat malam lailatul qadar ya ! :)

panjang pulak muqadimah aku..
alang-alang da masuk 10 terakhir Ramadan
aku pun ambil la kesempatan ni nak cerita sikit sal lailatul qadar
nak suntik sikit motivasi kat diri ini yang tak berapa nak istiqamah dalam beribadat..
anda anda yang rajin tu..doakan aku ya ! (:

okay..back to tajuk entri

mm..sedang kita semua umat Islam beribadah di masjid mahupun surau..
aku terpanggil nak tulis entri pasal saf ni

ceritanya begini..
sepanjang Ramadan ni..alhamdulillah..aku masih mampu menunaikan solat isya' berjemaah dan solat sunat terawih kat masjid area rumah aku ni
jadi..sepanjang aku berjemaah..aku perhatikan keadaan saf ni..

memang aku salute la kat tok imam tu sebab selalu bagi peringatan kat makmum suruh penuhkan saf, rapatkan saf dan luruskan saf..

tapi..yang aku pelik bin ajaib nya..masih ada jua makmum tak merapatkan dan meluruskan saf..
aku tak tahu apa masalahnya..

ada la beberapa peristiwa terjadi kat aku sendiri sampai aku konpius nak buat cam mana entah

yang paling aku selalu alami ialah makmum di side kanan aku ke belakang sikit manakala kat side belah kiri depan pulak..da tu..aku nak duk mana? Nak ditarik ke belakang or ke depan..makcik-makcik la pulak..mau dia tempeleng aku kat tengah awam..
jadi..aku berdoa je la supaya Allah bukakan pintu hati makcik-makcik ni sambil-sambil aku try luruskan saf..

second experience lak..makmum tak mahu rapatkan saf..penat da aku buat eye contact*even aku rabun..tapi makmum tu buat tak tau je..nak ditarik rapat ke aku..memang tak ada keberanian aku ni..aku memang lemah sikit sal tarik menarik ni..memang bukan ability aku la..

sepatutnya..aku kena gagahkan diri tarik diaorang ni kan :l

scene tiga..kat masjid tempat aku solat terawih tu buat solat sunat terawih sampai 20 rakaat..
alhamdulillah..Allah bagi aku kekuatan untuk menunaikan terawih sampai 20 rakaat + 3 witir

tapi..ada ag satu masalah..selepas 8 rakaat..biasanya bahagian perempuan akan tinggal satu suku saf je..sebab jemaah lain da balik..masalahnya ialah jemaah di saf ke-2 tak penuhkan saf pertama..
benda ni jadi kat aku gak..siap makcik kat sebelah kiri aku tanya ag


makcik : kenapa diaorang tak duk sebelah sana? muat lagi tu dalam dua tiga orang.. 
aku : hah? tak tau la


dan sampai suda sebelah kanan aku tu kosong je..

runsing aku fikir
mungkin salah aku gak kerana tidak menegur
tapi mahu ke mak-mak orang tu dengar dan ambil peduli nasihat dari budak ni..

so..aku buat entri ni dengan harapan agar makcik-makcik mahupun kakak-kakak dan kawan-kawan ambil la apa yang patut lam entri kali ni.

ini sepatutnya berlaku ya

muslimin

muslimat
sabda Rasulullah saw



"Luruskan saf kalian, dan luruskanlah bahu-bahu kalian, dan tutuplah celah-celah. Jangan biarkan celah-celah tersebut untuk syaitan. Barangsiapa yang menyambung saf, nescaya Allah akan menyambung (urusan) nya. Barangsiapa yang memutuskan saf, nescaya Allah akan memutus (urusan) nya." (HR Abu Daud)

apa jadi kalau tak rapat?
nah !

seram kan?

jom penuhkan saf, rapatkan saf dan luruskan saf !

related entri dari blog lain

p/s: solat jemaah berganda pahalanya (: 

Saturday, August 4, 2012

sincerely to my future husband

Dear my husband-to-be,

Your dearest wife-to-be really really really hope that she is your last. She didn't care if she is not your first. But she can make promise that you will be her first and last (:

Love you,
Your wife-to-be

p/s: Jodoh itu rahsia Allah

Tuesday, July 24, 2012

kahwin muda (:

assalamualaikum wbt
salam sejahtera

kalau cakap pasal kahwin je..memang laju la semua anak-anak muda kita ni..
ye la..siapa tak nak kahwin kan?

beberapa hari ni..aku dok asyik baca perihal kahwin muda
kadang-kadang terbit gak kat hati ni nak kahwin
tapi calon pulak tak ada ):
kalau ada yang sudi..apa salahnya..try la tanya wali saya ya ! *blushing

kat bawah ni aku bagi la senarai blog owner yang da kahwin
mereka ni kahwin masa umur belasan lagi..
mereka-mereka ni sebaya dengan aku..
bezanya mereka DA KAHWIN..aku belum lagi :l

Diari Rindu Muhsin & Mira
fiqralurvefamily_1992
Acha Mahfar

baca la ya blog mereka ni..
insyaAllah akan dapat input yang berguna (:

*abis da promote blog orang

sekarang tetiba aku terfikir
'aku nak perkahwinan arranged marriage..boleh ke kahwin awal ea?'

aku ni bukannya tak mahu cari sendiri
tapi aku tak yakin dengan pilihan aku
biasanya apa benda yang aku suka..lastly it will end up worst
jadi, aku fikir better parent aku carikan

anda anda dan anda rasa cam mana?

apa-apa pun balik pada firman Allah swt
surah an-Nur ayat 26

"Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji (pula), sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik, dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik (pula). Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia (syurga)."

24 : 26

tengok ! Allah da janji kan kat kita..
insyaAllah
perbaiki diri, mantapkan iman
moga akan dapat zauj/zaujah yang soleh/solehah

*tapi jangan tetapkan niat untuk jadi baik sebab nak dapat suami/isteri baik..betulkan niat nak berubah menjadi lebih baik kerana Allah..LILLAHI TAALA

p/s: masih dalam usaha baiki diri..masih dalam usaha untuk mencintai Pencipta lebih dari segalanya

Marhaban Ya Ramadhan

Marhaban Ya Ramadhan

*cam terlewat post pulak entry kali ni

apa-apa pun..rasanya masih belum terlambat untuk aku ucapkan

Salam Ramadhan

semoga Ramadhan kali ini memberi 1001 makna buat diri kalian
semoga iman dan amal akan sentiasa meningkat..insyaAllah

tiada kata seindah alhamdulillah
alhamdulillah kerana kita masih diberi peluang untuk menyambut Ramadhan kali ini
alhamdulillah jua kerana insyaAllah Ramadhan kali ini aku akan sambut for a whole month with my parent (:
alhamdulillah jua di atas nikmat yang tak terhitung banyaknya

p/s: beribadat la bagaikan kamu akan mati esok hari..bekerja la bagai kamu akan hidup seribu tahun lagi

Friday, July 6, 2012

halal vs haram

assalamualaikum (:

sebelum aku pergi tidur jap lagi..aku tetiba terasa nak mencoretkan sesuatu atas hamparan blog aku ni

nak coret pasai pa ni cik spirit oi?

pasal halal + haram..boleh sik?
*abis semua bahasa bercampur

halal vs haram

cam mana boleh terbit tajuk ni pulak? tetiba je

cerita nya cam gini..
tadi..sedang aku sodap sodap berFB dengan adik aku thru mak aku punya fb..
tetiba adik aku minta aku listkan makanan halal..

aku pun agak terblur di situ..

aku pun bagi la apa yang aku tau..

aku cakap kat dia..
kalau kat overseas tu memang agak susah la nak cari makanan halal..tapi kat Malaysia ni sonang je..
kalau ikut aku punya pendapat
aku categorized makanan halal tu macam ni:
-daging(kecuali cik bi + cik jing) mesti disembelih dengan dimulai nama Allah
-sayur tak ditanam menggunakan baja yang was-was
-cari makanan yang menggunakan lemak sayuran berbanding lemak haiwan

pastu..kalau nak makan kat restoran..kena pulak tengok pemilik + chef nya
sepatutnya..kita sbg muslim..kena la cari restoran yang pemiliknya muslim dan menunaikan kewajipannya sbg muslim..tapi aku tau sekarang susah nak dapat..aku pun selalu main aci redah je..mudah mudahan aku akan lebih peka nanti..
kalau misalnya kita ni tercampak ke overseas..confirm 100% kita tak tau mana restoran halal kan?
jd..aku rasa better kita pergi masjid..bertemu dengan umat Islam kat masjid tu..mana la tau kot-kot dapat jumpa dengan pemilik restoran makanan halal ke? untung la kita kan..
tapi mesti betulkan niat datang masjid untuk beribadah ya..(:

so far..ni je la..
aku bukan duk overseas pn..
ni based on apa yang aku dengar la..
kalau salah..mohon dibetulkan..

p/s: umat Islam tu mmg ramai..mana-mana pasti ada umat Nabi Muhammad SAW ni..so..proud to be muslim..bukan susah pun hidup kita ni kalau hidup berasaskan Islam (: