..wELcOMe..

assalamualaikum wbt..
salam sejahtera..

selamat datang !
have a happy blogwalking here..:)
keep in touch..stay tuned..^^,

*so sorry if i wrote in sms-ing ways..:)



Friday, August 26, 2011

..blur..

one word

BLUR !

PTPTN ,tolong la bersikap baik dengan saya ! -.-'

Thursday, August 25, 2011

..bila la?..

salam alaik..
sejahtera..:)

hari ni aku post awal pagi punya..
fresh dari ladang ag..

tak seperti kebiasaan..
selalu nya time cam gini..aku akan beradu lam bilik aku*cam ular sawa kekenyangan..
menyambung kembali mimpi-mimpi indahku..
tapi hari ni cam nak tulis post lak..

pas sahur tadi..terus on lappy..
pergi blogwalking jap..
usha fb dulu..
pas tu log out..
dan kembali menulis..

mm..
just wondering..
bila la nak masuk 19?
haha *lawak la rasa

tetiba aku teringat satu perbualan antara aku ngn tut tut tut *nama tak dapat disebut..sorry :P

aku : mm..takutnya nak masuk 20
dia : mm..asal lak?
aku : *tanpa menghiraukan pertanyaan dia* akak..boleh tak kalau tak nak masuk 20..sayang la nak tinggal belasan hingusan ni..
akak : mm..mana boleh..kena la..
aku : tapi..saya tak pandai masak ag..nanti da dekat nak kawin..*seyes minah ni gatai tahap dewa :P
dia : la..patut la takut..tak pandai masak rupanya..
aku : biar la~~
dia : mm..perempuan sekarang susah nak cari pandai masak..
aku : mm..orang pandai la..sikit-sikit..

*end*
terdapat penambahan garam dan gula lam dialog di atas tuk rasa yang lebih best..*jangan terliur..:)

mm..
tadi rasa cam tak sabar nak injak 19..
sekarang rasa cam tak pe la~~ =.=

moga-moga Allah panjangkan umur aku :)
moga aku mampu menjadi insan/khalifah yang terbaik :)
moga aku mampu menyebarkan agama-Nya :)

notakaki : terus la menjadi khalifah selagi nyawa masih di badan :)

Wednesday, August 24, 2011

..ramadan ke 22..

salam alaik..
sejahtera

isnin lepas 22082011 bersamaan 22 ramadan 1432H

saya dengan member sekolah rendah merangkap member sekolah menengah time lower form pergi keluar dating <--- ini statement ! sekian ! :)

act..kami berbuka di luar..tukar angin..:)

mm..
plus minus 5.30 pm..
budak-budak ni berkumpul kat rumah saya..
cadang nya nak bukak kat A&W..*A&W baru bukak kan..nak merasa la..:P

kami naik 2 buah kereta..
kami bertujuh..

lam kereta..
member dapat mesej menyatakan bahawa..
beli makanan kat A&W tapi kita makan kat riverfront..

so..semua setuju..

pas beli..
terus menuju ke riverfront..:)
*ayat abis skema..maaf ! :)

tapi..tetiba da lak yang menyakitkan bijik mata aku..
mata aku yang galak cam rozita che wan ni telah ternampak kewujudan 2 pasangan merpati tak sejoli..
tolong la ! rimas tau tak !
da la yang perempuan pakai short..agak-agak la kakak ! =.=' annoying !
*bukan la nak cakap aku baik..tapi pakai tu berpada pada la..

mm..
mmg terkesan la di jiwa ni bila anak muda kita berpakaian begitu..
mohon aku dijauhkan..:)

sedih rasa..

mm..
da gak family bukak kat situ..
sweet..comey je..terharu tengok..:)

ending nya : kamimakanlajulajusebabtakuthujan..:)

sampai rumah pukul 8.10 pm..
mak ngn ayah da siap-siap nak g masjid..
aku pun bekejar la amik air semayang..

last-last..semayang maghrib kat masjid..
nasib baik tak masuk isyak ag..:)

nota kaki : moga aku diberi petunjuk oleh-Mu untuk semua benda yang aku lakukan supaya aku tidak tersalah langkah ! amin :)

Sunday, August 21, 2011

..moist chocolate cake..

salam alaik..

hari ni tetiba aku rajin lak nak tolong mak kat dapur..

mak siang ikan + ayam..basuh sotong..
aku lak bergelumus buat kek..

nama kek tu

MOIST CHOCOLATE CAKE
*kek coklat basah
**act..tak moist mana la..sikit je..:P

nak tau resipi dia tak?

senang sangat..
kalau tak bagitau pun..konpem korang ley wat..

tapi disebabkan aku ni gedik..aku nak gtau gak..HAHA *sorry

BAHAN
-1 box moist supreme cake mix jenama Pillsbury*kalau ada jenama lain pun tak pe..:)


*kat belakang kotak ni ada resipi..baca je..^^,

-300 ml water
-120 ml oil*aku guna minyak masak..-.-'
-3 butir telur

CARA
-panaskan oven pada suhu 180 degreeC/350 degreeF
-campurkan semua bahan
-gaul rata. kalau ada pemutar adunan..guna pemutar plus minus 2 minutes
-tuang lam loyang
-masukkan loyang lam oven
*rujuk masa membakar kat belakang kotak moist supreme cake mix
-siap ! :)

okay ! tu saje..
insyaAllah senang je..
try la..

notakaki : adeq aku cakap kek yang aku buat ni tak sedap..aku pasrah ! :'(

Wednesday, August 17, 2011

..wordless wednesday #1..

salam alaik..

*first time wat wordless wednesday :)

nuzul Al-Quran
iaitu hari turunnya Al-Quran..
petunjuk umat Islam..^^,


alhamdulillah :)

hari ni cuti..
so..kami pergi shopping :)


tu je..:)

salam nuzul Al-Quran ! ;)

..Contest Hari Raya..

assalamualaikum..:)

salam sejahtera ^^,

tadi aku bukak e-mail..
tetiba..
ada la satu e-mail ni..

about Contest Hari Raya..suh tulis sal 1Kampus.com..

aku pun blur la..
apa ni?

tapi..entah macam mana..ley pulak tertarik..
so..aku pun join la 1Kampus.com..
macam biol je rasa..tapi tak pe la..kot2 de jodoh ke kat sini..
*minah ni gatai betul.. geli ! allergic ngn diri sendiri !

untung-untung aku join contest ni..kot2 dapat lak duit raya $$$ *mata duitan..:P

da la mukadimah nya..

mm..
mai la nak talk talk sikit pasal 1Kampus.com ni..

mm..*humming sikit..sila humming lagu raya ye sbb ini contest hari raya..sekian ! :P

1Kampus.com ni related to student act..
slogan 1Kampus.com ---> Komuniti 1Kampus *ye ke tidak? konpem da ni..:)

it like social network that connect student..
anda boleh post seberapa banyak article yang anda nak..but makesure that the article berguna tau..
anda boleh jumpa member yang sama/lain kampus ngn anda..boleh kenal lebih mendalam..*digalakkan kepada yang nak stalk crush..oppsss !
anda boleh jugak wat forum..bincang sesama ttg apa yang korang ragu-ragu..

aku rasa tu je kot..maybe ada extra advantage ag..
tapi disebabkan kemalasan aku nak selongkar 1Kampus.com..so ni je la yang mampu..terima ye !

tu je la..
de rasa nak join? klik sini <--- syarat + cara + hadiah..semua ada..baca je..

akhir kata..

1Kampus.com ! Saya mahu duit raya ! Yeah !

do visit 1Kampus.com :)

kalau suka..like je..
kalau tak suka..like jugak ! *saya kejam ! sekian :)

take care people !

foot note : first time masuk benda alah ni..:)

..manage blogs i'm following..

assalamualaikum..:)

sejahtera..

hari ini ,tetiba aku terajin nak edit blog-blog yang aku follow..
some blog yang aku follow..aku da remove..

sebab apa?
sebab bila aku bukak blog dyeorang..aku tak lepas masuk..
ada yang private kan blog..just untuk readers yang dyeorang kenal je..*aku terpinggir sbb aku silent reader :(
ada gak yang blog tak dijumpai..maybe sbb dyeorang da delete kot..

tak pe la..
aku still ada certain blog yang aku suka baca..

meh aku senarai kan..
*mana tau korang ada termasuk ke..:)


**susunan/turutan blog tak menggambarkan bahawa blog di atas lagi best dari di bawah ye..
sbb semua blog yang aku follow best..tq !

1
2
3

jeng jeng jeng !

tutorial blogs
tutorial + private blog ---> prefer more to his tutorial :)
fully tutorial blog ^^,
other tutorial blog :)

informative blogs
beliamuda
eputra

suka baca ni !
cik epal :)
burungman :)
dr. cinta punye belog :)
jejariruncing :)
irine nadia marcello :)
petua kita semua :)
tinta penaku :)

saya kenal dyeorang ! *jangan cakap tak kenal aku ! nak kena ketuk ke? :P
first kenal kat fb :) <--- dia cam saya masa kat food court ^^,
Cik Hippo ;)
i'm nadrah ghani <--- nama dia nadrah ghani..bukan nama saya :P
kurakuraygslow :) tapi dia bijak ! :D
Niem's
Rhythm Of Life
the colours of my life

rasa nya..sampai sini la dulu..

try la usha ye ! :)
all the best !
**act..banyak lagi blog yang aku follow..tapi aku update yang ni dulu..

:)

nota kaki : sapa pun kita..kita hanya la makhluk-Nya..tc !

Saturday, August 13, 2011

..update..

assalamualaikum..

tadi saya baru update sikit-sikit kat blog ini..

nak memeriahkan lagi..

jenguk-jenguk la ye ! :)

mohon tunjuk ajar..
maaf kekhilafan diri..:)

..lesen kereta..:P

salam alaik..

sejahtera pada bukan muslim..:)

mm..
lesen kereta?
act..almost 2 years aku da pegang P..tapi sampai suda aku tak drive..

sebab?
takut kot..
tapi aku cakap kat ayah aku..

'ayah ,along tak bawak kereta ayah sebab kereta ayah besar..time belajar memandu hari tu..guna kereta kancil je..' *muka abis innocent..

kalau korang da stay lama kat blog aku..sure korang ada baca sal belajar memandu + ujian memandu + pe'el aku time drive n so on..*cam la de orang kesa sal blog aku..

nak tau ---> check it out

step nak dapat lesen kereta
da dapat L ! :)
da dapat P ! yeay ! ^^,
plus minus sal belajar kereta
memori -.-'
ujian kelayakan

mm..
selamat membaca..

dan..
doakan aku supaya aku mampu bawak kereta..:)

take care friends ! ^^,

Sunday, August 7, 2011

..ramadan.. ' batal puasa + batal pahala puasa '

assalamualaikum..:)

alhamdulillah..
da nak masuk hari ke-7 kita berpuasa..^^,

macam mana? okay ke tidak? :)

mm..
hari ini aku pergi terawih kat surau kampung aku..

biasa la surau..8 rakaat + 3 witir saja..alhamdulillah..:)
tapi kelainan nya..ada tazkirah lepas bacaan doa 4 rakaat..

hari ini tazkirah pasal
' batal puasa + batal pahala puasa '

tau tak apa beza nya?
first-first tu memang aku blur la..-.-'..bukan benda sama je ke..

pas ustaz tu terang serba sedikit..
baru la faham..^^,

batal puasa terjadi bila kita melakukan perkara-perkara yang membatalkan puasa seperti makan ,minum .korek hidung*bahasa tak sopan ,mengeluarkan air m*** dengan sengaja ,haid dan lain-lain..*ada belajar kat sekolah dulu..tak ngat da ke? :P

batal pahala puasa pula terjadi bila kita berpuasa tapi kita tidak menjaga batas-batas puasa..kesudahannya kita hanya dapat lapar dan dahaga saja..tak rasa rugi ke? :l

ia terdiri dari 3 perkara..
-lisan = dari segi percakapan..contoh : mengumpat ,marah-marah ,mengeji orang dll
-perbuatan = tidak menjaga pancaindera (mata ,telinga ,kaki ,tangan dll)
-hati = organ paling kuat dan boleh jadi organ paling lemah..contoh : merasakan diri lagi hebat dari segi agama dll

mm..
aku sentiasa rasa + jadi cam kat atas tu..
masih insan yang lemah..mahu mengubah diri jadi lebih baik..

extra note..klik klik :)

nota kaki : sebagai renungan bersama..moga semua terhindar dari mendapat puasa yang hanya lapar + dahaga saja..:)