..wELcOMe..

assalamualaikum wbt..
salam sejahtera..

selamat datang !
have a happy blogwalking here..:)
keep in touch..stay tuned..^^,

*so sorry if i wrote in sms-ing ways..:)



Monday, November 7, 2011

..aidiladha di unimas..

assalamualaikum

salam aidiladha :)

aidiladha di unimas tak banyak beza dengan aidiladha di semenanjung..

yang bezanya hanyalah..
di semenanjung saya celebrate dengan family..
kat unimas saya celebrate dengan kawan-kawan..:)

okay..
saya bangun pukul 5.15 pagi..
mandi sunat aidiladha..then solat subuh..
*subuh kat sini masuk pukul 5.05 pagi tau..jangan terkejut :P

almost 6.30 am..
saya keluar bilik dan menuju ke bus stop..

plus minus 7 am..
naik bas ke kampus timur..

why kampus timur?
act..kat kampus timur..ada masjid..bukan masjid la..tapi satu dewan unimas yang besar yang boleh memuatkan jemaah untuk solat sunat aidiladha..*sila baca tanpa curi nafas ya ! :P

usai solat sunat aidiladha..
kami pergi cari makanan..
cari punya cari..
satu makanan pun tak jumpa..

alhamdulillah..kami jumpa budak asasi unimas..
dia ajak kami ke bilik dia untuk makan pagi..

sementara tunggu dia sediakan makanan..
rakan-rakan nya datang menziarahi..penuh la bilik dia..
cam amalan tradisi..kunjung-mengunjung..:)

selesai makan..
kami pergi tengok orang sembelih/korban lembu..
dengar cerita..tahun ni lembu ada 6/7 ekor..
banyak kan?

for the first time in my life..i saw the korban in front of my sepet eyes..
*kita tak boleh kesiankan lembu tu..nanti kita tak boleh makan dia..so..just watch it dikorbankan without being symphatise..:l statement kejam ! sekian :P

zohor berjemaah..

then..kami makan ! *this is my favourite part :)
**act..saya da bagi nama untuk tolong masak juadah..tapi member cakap..suda ramai yang tolong..so..saya hanya duk kat surau..then tunggu waktu makan..<--- macam madam besar tak? HAHA

asar berjemaah..

then tunggu bas yang tak kunjung tiba..:(

sangat letih..
very exhausted..

almost 6.15 pm..
i reached home..:) finally..

alhamdulillah raya haji kat sini sangat exciting..
but i miss both my parents a lot..my family too..my friend..and all..really miss them :'(

No comments: