..wELcOMe..

assalamualaikum wbt..
salam sejahtera..

selamat datang !
have a happy blogwalking here..:)
keep in touch..stay tuned..^^,

*so sorry if i wrote in sms-ing ways..:)



Wednesday, December 28, 2011

maaf dan terima kasih

kehadapan sahabat sekalian,

assalamualaikum
salam sejahtera

maaf atas salah dan silap
maaf zahir dan batin
maaf dari hujung tudung sampai hujung stokin kaki
maaf atas semua ketelanjuran
maaf atas semua kekeliruan
maaf maaf maaf

terima kasih atas semua pertolongan
terima kasih kerana menerima saya seadanya
terima kasih kerana menjadi kawan saya
terima kasih atas segalanya

all the best friends for your final exam !
may Allah always bless and protect us :)

salam sayang,
fathiah rahim

p/s : turunkan ego..tak salah kalau kita sentiasa meminta maaf dan berterima kasih ^^,

jihad !

assalamualaikum wbt
pagi :)

topik sedikit hangat..
maaf kalau tersalah kata/tersilap info/terpesong maksud..
mohon dibetulkan mana yang salah..

maaf juga kalau tercakap kurang baik pada sesiapa..

mohon dibaca sehingga akhir..

jihad !
'Adakah tamadun lain menganggap jihad dalam Tamadun Islam sebagai sesuatu yang positif? '

itulah persoalan yang dituju straight ke batang hidung ni after kami habis bentang poster titas kami..
titas = tamadun Islam dan tamadun asia

tanpa berfikir panjang..
aku menjawab

sebagai seorang muslim..sudah tentu kita tahu apa makna jihad kan?
tetapi adakah non-muslim tahu makna jihad ni?
*beberapa rakan sekelas non-muslim menggeleng

mm..
terhenti seketika..
hilang idea..

mm..
jihad adalah sesuatu perkara yang kita lakukan bermati-matian kerana Allah swt
ini jawapanku

namun..sebenar-benar maksud jihad ialah melakukan sesuatu perkara/pengorbanan di atas jalan Allah swt..

sedikit lari dari makna yang saya katakan..
mungkin saya berbicara tanpa memikir..

maaf..pentafsiran saya salah..saya mengaku itu..

untuk menjawab persoalan yang dilontarkan..
saya menyambung lagi..

sebagai umat Islam..seharusnya kita perlu menunjukkan jihad yang sebetul-betulnya..barulah tamadun lain dapat melihat nilai positif jihad dalam Tamadun Islam itu..

itu jawapan saya

jadi..saya ingin menekankan bahawa jihad adalah sesuatu yang amat baik..
jihad bukanla sesuatu yang radikal..bukan sesuatu yang perlu ditakutkan..bukan sesuatu yang akan meragut nyawa kalian..bukan sesuatu yang memisahkan..

jihad adalah murni..jihad adalah pengorbanan..
pengorbanan yang kita lakukan di jalan Allah untuk mendapat keredaan-Nya..insyaAllah

kalian jangan sempitkan pemikiran dengan mengatakan kita harus berjihad melalui peperangan sahaja..
TIDAK..sama sekali tidak..
peperangan salah satu jihad tetapi kita sebagai remaja yang baru berumur belasan tahun tidak perlu..
itu telah menjadi jihad para tentera kita..

jadi..kita sebagai pelajar boleh berjihad dengan cara belajar..
tidak faham?
okay..begini..

saya ambil contoh paling ringkas..
kalau kalian belajar jauh dari rumah..bukan kah itu dikira jihad? jihad meninggalkan keluarga untuk menuntut ilmu Allah swt..

sik faham ag ka?

contoh lagi..

mm..
kalau kalian sangat sangat sangat lapar dan ada seketul ayam goreng je..tetapi pada masa yang sama..adik kalian yang kalian amat amat amat sayangi juga lapar..saya pasti kalian akan memberikan ayam itu kepadanya kan? itu juga dikira jihad..:) jihad nafsu namanya..nafsu makan..

mm..
teringat pada satu pesanan kak long saya semasa saya memohon dia menyuntik semangat saya sewaktu saya sangat sangat sangat malas..
'anggapla belajar ni macam jihad' <--- kata-katanya

nampak !
dengan belajar pun kita boleh kumpul pahala..insyaAllah

teman-teman..jangan disebabkan kalian mendengar perkataan jihad..terus kalian lari bertempiaran..jangan..kalian seharusnya mampu mentafsirkan makna jihad itu sendiri kerana kalian seorang MUSLIM..insyaAllah :)

p/s : Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa mereka adalah lebih tinggi darjatnya di sisi Allah. Mereka itulah orang-orang yang memperoleh kemenangan. [9:20]

Tuesday, December 27, 2011

..facebook deactivated..

assalamualaikum..:)

dear kawan-kawan facebook ku,

maaf..
saya telah men-deactivated-kan facebook saya..
atas sebab-sebab tertentu..
kalau ada hal emergency*nak kawin or terlalu rindukan saya..
sila hubungi saya melalui handphone/surat layang/e-mail..
terima kasih ! ^^,

salam sayang,
fathiah rahim

p/s : sesuatu perubahan itu dilakukan untuk memperoleh sesuatu yang lebih baik..sekiranya anda merasakan perlunya perubahan..let's change dear friends ! no need to wait anymore :) pastikan berubah untuk menjadi yang lebih baik..bukan menjadi yang lebih worst..tc friends ! ^^,

Sunday, December 18, 2011

..final suda hampir..mau tips?

salam alaik..
agak lama aku tak menulis kan?

ada yang rindu tak?
HAHA :P

mm..
less than 3 weeks..we all will be sit in our final exam..

just wanna you all wish our luck..
thank you ! ^^,

semoga doa, usaha, ikhtiar kami semua akan berhasil..
tawakal kepada Allah sahaja..

sekiranya Dia tak mahu bagi kejayaan pada kali ini..
mungkin Dia suda merancang yang lagi baik tuk kita..

jadi..kita sebagai hamba-Nya jangan la berburuk sangka kepada-Nya..
sesungguhnya..sebaik-baik perancang adalah Allah swt..:)

tapi..selagi ada masa..selagi ada peluang..
usaha sehabis baik..usaha sehingga titisan dakwat pena yang terakhir..:)

korang..
nak tau tak tips sikit-sikit yang aku sedang dan akan praktik before exam?
mai la aku share..
sharing is caring kan?

- revise ! revise ! revise !
-orang selalu cakap..'jgn study last minute'..tapi sebabkan kepala otak aku ni tak boleh terima pembelajaran awal..aku still study last minute..study last minute boleh dipraktikkan lau korang terus faham bila sekali baca..terus faham dan terus lekat lam kepala korang
-rajin-rajin kan diri mengajar member-member korang..:) aku tau korang pelajar pandai..so..jgn kedekut ilmu ya..ajar je kawan-kawan korang tu..tak luak pun ilmu korang malah bertambah-tambah pula..
-jaga kesihatan ya ! <--- sangat-sangat-sangat penting..even you're 100% complete with your ilmu..it's nothing bila korang sakit..melainkan kalau korang kuat inside n outside..:)
-mohon restu lecturers, parents, family n friends..:)
-mohon rahmat Allah :) tanpa rahmat-Nya..kita bukan apa-apa..
-jangan tinggal solat..selalu baca surat cinta Allah..selalu ingat Allah(setiap saat)..jauhi maksiat..jauhi zina mata..jauhi zina hati..*nasihat tuk diri sendiri gak..
-sila sila sila bertawakal pada Allah setelah segala doa, usaha dan ikhtiar telah dilaksanakan..:)

ni je la kot..
saya bukan la seorang yang cemerlang tuk memberi nasihat..
tapi insyaAllah sama-sama la kita praktik..
moga semua berjaya..
all the best !

p/s : everything happens has a reasons